یسنا یسنا ، تا این لحظه: 12 سال و 8 ماه و 21 روز سن داره

یسنا همه زندگی

ازپوشک گرفتن

1391/10/5 18:51
نویسنده : مامان یسنا
1,707 بازدید
اشتراک گذاری

از پوشك گرفتن

چند نكته بسيار مهم : 

هدف اينه كه روش گرفتن از پوشك روشي علمي باشه و آرامش مادر و فرزند رو به هم نزنه ودر نتيجه پوشك گرفتن ، مادر آرامش پيدا مي كنه و بچه استقلال ، و در نتيجه استقلال ، كودك اعتماد به نفس بالا پيدامي كنه . كودكان استقلال طلب زودتر علايم را نشان مي دهند . سن معمولي سن دو سالگي است ولي كودكي كه علايم آمادگي را دارد در هرسني كه حتي زير دو سال هم باشد بايد شروع شود 

مهم ترين نكته اينه كه آمادگي براي اين كار از كودك شروع مي شودنه دل خودمان . آمادگي هم جسمي بايد باشد و هم روحي . 

هيچ عجله اي نبايد در اين كار صورت گيرد وتشويق درامر آموزش بسيار كمك مي كند ولي تشويق در اين امر استثناً بايد به صورت مادي باشد مثل بستني ، لواشك وخوراكي هاي مورد علاقه فرزندتان كه البته سالم و بهداشتي هم باشد .البته در امر تشويق خاموش سازي داريم يعني اول با تشويق زياد شروع مي كنيم و يواش يواش آن تشويق مادي را كم و سپس حذف مي كنيم تا كودك شرطي نشود و ضمنا به وظايفش آگاه شود ،. 

عصبانيت و تنبيه كار را خيلي خيلي سخت مي كند و آفت اين قضيه عصباني شدن و دادن زدن سر كودك و همچنين وسواس شديد است . 

مادران حساس يا وسواس به تميزي يامسايل شرعي بايد كاملا خود را اماده اين مساله كنند ، بهتر است براي مدتي فرشهايتان را لوله كنيد و گوشه اتاق بگذاريد ( براي آرامش خود و فرزندتان قيد دكور خانه را براي مدتي بزنيد ) و با خود بگوييد مثلا بعدا ز دوماه كه آموزش به پايان رسيد ، من تمام خانه را تميز مي كنم . 

ممكن است كودك دو سه روز يا شايد يه هفته اول را به خوبي همكاري كند ولي دوباره برگردد ، در چنين مواقعي بهتر اس به اوو فرصت بدهيم و دو هفته استراحت را در نظر بگيريم . 

شرايط آمادگي : 

شرايط جسمي : 

كودك از 18 ماهگي ( تقريباً ) توانايي كنترل ادرار را پيدا مي كند ( به دليل ارادي شدن دريچه هاي مثانه و دو برابر شدن حجم مثانه ) . اين سن تقريبي است ولي با دو سه ماه تفاوت در ساير بچه ها بروز مي كند . ولي اين توانايي كنترل ادرار نياز به آموزش دار د . و همچنين نياز به داشتن شرايط جسمي و روحي مناسب كودك . 
بعضي از اين علايم اگر در كودك شما بروز پيدا كرد نشان دهنده آمادگي اوست ( اما شرايط ديگري كه گفته خواهد شد نيزبايد كننار اين علايم باشد تا شرايط مناسب جهت اموزش فراهم شود) 
الف – كودك از پوشك كردن فرار مي كند 
ب _ هنگام پوشك كردن گريه و مقاومت مي كند يا اينكه پوشك خودش را باز مي كند 
ج_ به دستشويي كردن والدين علاقه و توجه نشان مي دهد 
ه_ توانايي درك اينكه بتوانيم به او دو كار را بگوييم را داشته باشد 
ق_ حداقل 5 دقيقه بنشيند 
ث_ شلوارش را بتواند در بياورد 
خ_وقتي كه كودك را سر پا مي گيريم دستشويي مي كند ( اين يعني اسفنگترهايش ارادي شده اند ) 


موارد زير را بايد بداينم : 

كودك در هنگام شروع آموزش : 
ييوست و اسهال نداشته باشد 
پسرها ديرتر از دخترها آموزش مي بينند 
پوشك شب گاهي تا سه سال و نيم ادامه دارد 
به هيچ عنوان نبايد مايعات در هنگام آموزش كم شود با هدف ادرار كودك چون ايجاد يبوست مي كند و يبوست به علت دردي كه دارد كودك را از لگن بيزار مي كند چون گمان مي كند علت درد او نشستن بر سر لگن است . ضمن اينكه كمبود آب فرآيند آموزش رو كند مي كند . 
شرايط روحي : 
آمادگي مادر : 

برنامه ريزي كنيم كه سفر يا مهماني كه قرار است چند روز بماند يا موارد خاص نداشته باشيم . 
محيط خانه را آماده كنيم كه اگر كودك كثبف كرد دعوايش نكنيم حتي در حد يك واي چون كودك به شد ت حساس سرخوردگي و گناه مي كند و گمان مي كند كه دستشويي كردنش گناه و خطاي بزرگي است كه بايد كنترلش كند . 
دستشويي را تميز و كاملا روشن كنيم و با چند عكس كودكانه شاد در محلي كه قرار است لگن گذاشته شود تزيين كنيم و چند تا اسباب بازي بگذاريم كه تا آخر اموزش انجا باشد . 
چند تا لباس كهنه كودك را آماده كنبم كه در صورت گثيف شدن مورد نداشته باشد . 


نكته : بهترين فصل براي اين آموزش فصل گرماست . ولي به ياد داشته باشيد تحت هيچ شرايطي دو آموزش را با هم انجام ندهيم مثلا گرفتن شير يا جدا كردن محل خواب با پوشك گرفتن . 

مقدمات شروع آموزش : 
بايد اطلاعات نسبي ازبرنامه دستشويي رفتن بچه ها داشته باشيم . يك هفته قبل از اموزش بايد به طور مرتب برنامه دستشويي كودك كنترل و يادداشت شود . حتما هفت روز را بنويسيد چون ميانگين بهتري را به دست مي آوريد . مثلا كودك بعد از صبحانه مدفوع مي كند و بعد از دو ساعت ادرار مي كند ...... مهم ساعت ها نيستند مهم فاصله زماني آنهاست چون خواب كودك متغير است . 

لگن خوب بخريم . چند لگن خوب را انتخاب كنيم و به كودك اجازه انتخاب بين آن چند عدد را بدهيم اولين لگني را كه علاقه نشان داد و با آن بازي كرد را بخريم . چند روز لگن را در اتاق كودك يا در جلو تلويزيون بگداريم ( قبل از شروع استفاده )تا كودك به آن عادت كند و با آن بازي كند .سپس آن را به دستشويي بردهو در محل ثابتي قرار مي دهيم و ديگر هرگزآن را خارج نمي كنيم . لگن حتما پشتي داشته باشد . 
اگر كودك را به منزل مادرتان مي بريد يك عدد لگن را هم براي آنجا تهيه كنيد درست هم شكل و هم رنگ لگن منزل خودتان . 

در امر آموزش بسيار مهم است كه كودك شما تحت آموزش يكسان قرار گيرد يعني اگر كه مادرتان هم از كودكتان مراقبت مي كند او هم دقيقا همانند شما با كودك رفتار كند كه كودك دچار دو گانگي نشود . 

حتي اگر دست كودك به هيچ چيز آلودهاي در دستشويي نخورد شما دستهايش رو بشوييد زيرا اين هم بخش مهمي از آموزش است وآلت كودكان را با دستمال توالت خشك كنيد . 


روش موثر اين است كه لگن و توالت را با هم آموزش دهيد مثلا هم لگن هم توالت جالا چه فرنگي و چه ايراني . 

روش شروع : 
وقتي كودك از خواب بيدار مي شود بلافاصله اورار به سرلگن مي نشانيم و مي گوييم جيش كنو براش هم كتاب و اسباب بازي مي بريم و چون مثانه اش پر است خود به خود تخليه مي شود . و بعد كه جيش كرد اورا مي بوسيم .و بيست دقيقه اورا باز مي گذاريم . ودوباره پوشك مي كنيم و دو ساعت بعد پوشك را باز مي كنيم اگر خشك بود دوباره كودك را بر سر لگن مي نشانيم و همان مراحل قبل ولي اگر خيس بود يعني كودك زودتر از دو ساعت جيش مي كند كه با چند بار امتحان زمان آن دستمان مي آيد و همان زمان كودك را باز مي كنيم و لگن مي نشانيم ، برنامه يه هفته قبل از آموزش كه ساعتها و وفواصل زماني ادار و مدفوعهاي كودك را يادداشت مي كنيد در هفته اول آموز ش بسيار برايتان كار آمد است . 
و اگر جيش كرد در لگن دو باره بيست دقيقه باز و دوباره پوشك و همينطور تا آخر شب .ولي هنگام بيرون رفتن از منزل نياز ي به ادامه برنامه نيست مگر اينكه در جاي مناسبي جهت تخليه كودك از ادرار باشيد . 
نكته مهم اين بخش اين است كه كودك فواصل بين دو جيش را بايد پوشك باشد . حتبي با علم به اينكه در اين فاصله جيش نمي كند .زيرا بايد نتيجه بگيريم كه بعد از مدتي كودك در طول روز فقط وقتي كه بازش مي كنيم جيش مي كند و پوشكش در طول روز خشك مي ماند . و اين زمان در بچه ها متفاوت است ممكن است يك هفته تا سه هفته طول بكشد ولي رسيدن به اين مرحله بسيار مهم و ضروري است . 

اگر از دست كودك در رفت ، قشقرق به راه نياندازيم و از خود كودك براي تميز كردن آن محل كمك بگيريم . 
ما قرار است زمان دستشوييي كودك را كنترلكنيم نه خود كودك يا مثانه اش را . به همين دليل بايد انتظار از دست رفتن را داشته باشيم . 
بعد از دو يا سه هفته كه زمان را كاملا كنترل كرديم ديگر فواصل بين دستشويي ها كودك را پوشك نمي كنيم . 



پوشك شب : 

آموزش اين مرحله طولاني ميباشد ، يكي از مسائلي كه كار را سخت مي كند شير شب است . دو نوع كودك در ادرار شب داريم: يكي كودكي كه 
عليرغم شير شب ، تمام شب را خشك است ولي دم صبح ادرار ميكند ( علامتش اينست كه دم صبح به خودش مي پيچه ) كه در مورد اين كودك بايد زمان بذاريم و ساعت و بيدار شويم و سر لگن بشانيم كه معمولا در مورد كودك زير دو سال به علت اختلال در خواب و عدم همكاري توصيه نمي شود . 
و نوع ديگر كودكي است كه شب تا صبح پوشكش خيس است كه اين كودك به هيچ وجه آماده از پوشك گرفتن نيست و گاه تا سه سالگي هم طول مي كشد كه اين به هيچ وجه اسمش شب ادراري نيست. 

اگر كودك را از پوشك شب گرفتيم ولي بعد از مدتي يك يا دو شب دو باره ادرار مي كند به احتمال خيلي قوي شرايط روحي كودك عوض شده مثلا مسافرت است يا از پدرش دور شده است و يا اينكه خيلي خسته است و يا اينكه مايعات زيادي راقبل از خواب مصرف كرده است . 


آداب شستشو : 
حتي اگر تا سن 4 يا 5 سالگي خودمان مي خواهيم كودكمان را بشوييم ولي بهتر است از همان ابتدا ( در صورت تمايل كودك ) به او هم اجازه شستن خودش را بدهيم ولي با نظارت و همراه با توضيحات براي او . براي او چهار پايه اي مهيا كنيد تا روي آن بايستد و با كمك شما دست هايش را بشويد و خشك كند . ضمنا خشك كردن كودك با دستمال توالت يكي از مهم ترين آموزشهايي است كه مخصوصاً براي دختران توصيه مي شود . 


شب ادراري : 
تا سن 4 سالگي چيزي به نام شب ادراري وجود ندارد 

در پسرها شب ادراري از دختران شايع تر مي باشد . 
علت شب ادراري متفاوت است مثلا در پسران تغييرات هورموني ، در دختران عفونت ادراري و مجموع مشكلات عاطفي در اين امر موثر است . 
در بعضي از پسرها شب ادراري تا سن 15 سالگي ادامه دارد كه بعد از سن بلوغ به دليل ثبات تغييرات هورموني برطرف مي شود . 


چند نكته : 
اگر كودك شما در مقابل لگن مقاومت كرد حتي اگر ساير علايم را هم داشته باشد نبايد آموزش را شروع كنيد يك وقفه سه هفته اي لازم مي باشد . 
ممكن است علت مقاومت كودك شما در مقابل لگن مناسب نبودن نور و محيط مناسب در مكان قرارگيري لگن باشد چون اغلب كودكان از مكان هاي كم نور وحشت دارند . 
يبوست يكي از عوامل مقاومت در مقابل لگن است زيرا كودك شما نسب به آن شرطي شده و درد ناشي از يبوست را به نشستن روي لگن ربط مي دهد . 

علت هر چه باشد يك وقفه سه هفته اي كار شما را آسان تر مي سازد . 

چيزهايي كه كار آموزش را سخت مي كند : 

نداشتن اطلاعات لازم و كافي 

عدم آرامش مادر 

سن كم كودك 

تذكر به كودك : از قبيل : جيش داري ؟؟ جيش داري ؟ من مي دونم جيش داري ؟ خوب اگه جيش داري چرا نمي گي جيش دارم ؟ بريم لگن ؟ بريم ؟ من كه مي دونم داري خودت رو نگه مي داري ؟ 

در مورد فوق اين وظيفه مادر است كه با كنترل زمان و نه كودك ساعت ادرار را بفهمد و اورا به توالت ببرد . 

هر وقت خودمان به دستشويي مي رويم به او بگوييم كه داريم مي رويم دستشويي كه جيش كنينم و ساير مراحل مثل دست شستن و خشك كردن را هم هنگامي كه در حين انجام آن هستيم را توضيح دهيم . 

كتابهاي معرفي شده : 

پوشك ديگه بسه 

مامان بيا جيش دارم 

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!
مطالبی دیگر از این نی نی وبلاگی

نظرات (0)